Tamara@Stadsnieuws

 

Wat doe je als maatschappelijk werker?

"Ik ondersteun inwoners met allerlei vragen. Ik ga daarbij uit van het probleem of de wens van de inwoner. En wat kun je daar zelf aan doen? Inwoners komen bij mij met kleine en grote problemen. Gezinnen zijn mijn voornaamste aandachtsgebied. Ondersteuning bij echtscheidingen is bijvoorbeeld super heftig. Als je samen kinderen hebt, blijf je ook na de scheiding allebei ouder. Hoe ga je dat samen doen? En hoe verdeel je de woning en financiën? Ik kan dan informatie geven over wat je moet regelen en hoe je blijft communiceren met elkaar. En ik kijk wat jij nodig hebt om verder te komen."

"Dat bemiddelen werkt natuurlijk niet altijd. Er zijn partners die zo hard zijn naar elkaar dat ze toch een mediator of advocaat nodig hebben. Maar op de gevallen wanneer het wel lukt, ben ik erg trots. Eén vrouw zat in zo’n nare vechtscheiding dat ze geen hulpverlener meer durfde te vertrouwen. Ze zei tegen mij: ‘Wat kun jij voor mij betekenen, je bent hartstikke jong?’ Wat ik uiteindelijk voor haar kon doen, was met haar meegaan naar zittingen en gesprekken."

En met welke kleine problemen kunnen inwoners bij jou terecht?

"Veel kleinere vragen gaan bijvoorbeeld over energierekeningen, belastingaangiften of kwijtscheldingen. Een meneer hoefde slechts 27 euro per maand te betalen aan NUON. Dan denk ik: klopt zo’n laag bedrag wel? Laten we dat uitzoeken, zodat je niet straks een hoop geld na hoeft te betalen. Zo’n brief lezen en beantwoorden doe ik altijd samen met de inwoner. En sommigen leren daar zeker van en kunnen het de volgende keer zelf."

Daarnaast ben je ook coördinator voor de verwijsindex en Taal Erbij. Wat houdt dat in?

"De verwijsindex is een landelijk systeem dat ervoor zorgt dat hulpverleners rondom jongeren beter samenwerken. Als een leraar bijvoorbeeld ziet dat een kind geen lunch bij zich heeft, denkt hij meestal: de moeder zal het wel zijn vergeten. Maar als ik dat in de verwijsindex lees en weet dat het gezin schulden heeft, kunnen we zien dat er mogelijk meer aan de hand is. Als coördinator train en coach ik hulpverleners in het gebruik van die verwijsindex."

"Taal Erbij is een project om met Playmobile poppetjes een verhaal te vertellen. Dat geeft inzicht in hoe mensen naar zichzelf kijken. Een vrouw zette bijvoorbeeld een klein meisje voor zichzelf neer en voor haar partner een streng kijkend poppetje. Dat bracht aan het licht dat zij zich ook zo gekleineerd voelde."

Wat vind je zo mooi aan je werk?

"Werken bij MET geeft mij de vrijheid om te doen wat er nodig is. Ik behandel soms heftige casussen, maar ik hou wel van een beetje actie. En de verschillende problemen maken het werk erg divers. De meeste mensen komen met een hulpvraag en willen wat, ook als ze niet altijd precies weten wat er achter die vraag zit. Dus ik heb echt het gevoel dat ik wat voor ze kan betekenen."