Susanne@Stadsnieuws


Wie ben je en wat doe je bij MET?

Ik ben Susanne Peereboom en ik werk sinds 2015 als maatschappelijker werker bij MET.

Wat doe je als maatschappelijk werker?

Dat is heel afwisselend. Ik werk in Heerhugowaard Noord, waar veel oudere mensen wonen. Met hen praat ik over passende huisvesting of bijvoorbeeld over het vinden van een maatje. Maar ik kom ook bij mensen thuis die vragen rondom opvoeding hebben of bij mensen die meer geld aan het einde van de maand willen overhouden.

Wat is jouw kracht als maatschappelijk werker?

Ik denk dat ik op een relaxte en open manier met de inwoners in gesprek ga. Ik geloof er niet in om enkel te zeggen hoe problemen opgelost kunnen worden. Ik probeer mensen weer te laten geloven in zichzelf, zodat ze weer zelf de touwtjes in handen hebben om problemen aan te pakken.

Kun je een voorbeeld geven van jouw hulp aan een inwoner?

Laatst hielp ik een alleenstaande moeder met twee zieke kinderen. Zij zocht met spoed een passende huurwoning. Aan haar heb ik kunnen uitleggen hoe zij een urgentie aanvraag doet om voorrang te krijgen op een woning. Ik heb de nadruk gelegd op haar kennis en ervaring, waardoor zij deze aanvraag prima zelf kon verwoorden. Dit levert haar niet alleen urgentie op, maar vooral ook het vertrouwen in zichzelf dat ze het een volgende keer zonder hulp kan doen!

Hoe doe je dat?

Per persoon gaat dat anders. Mensen geef ik oprechte complimenten, zodat ze weer meer in zichzelf gaan geloven. Maar ook door belemmerende gedachten aan te pakken, die mensen onzeker of verdrietig maken. Al het gedrag wordt veroorzaakt door een gedachte, is mijn overtuiging. Door erachter te komen wat die gedachte is, gaan we samen aan het werk om te gaan geloven in een helpende gedachte!

Wat vind je zo mooi aan je werk?

Ik vind het mooi dat ik mensen kan helpen om weer te gaan geloven in zichzelf, dat zij voelen dat ze de regie hebben over hun eigen leven. Want dat is voor iedereen mogelijk!

@Stadnieuws HHW mei 2019