Sinan@Stadsnieuws


Wie ben je?

Ik ben Sinan Dogan. Sinds 2016 werk ik bij MET als ambulant jongerenwerker, op dit moment in team 4. Dit team is werkzaam voor de wijken Butterhuizen, Zuidwijk, Stad van de Zon en Huygenhoek. Maar ook buiten die wijken zoek ik de jongeren op en sta ik voor ze klaar.

Waar vind je de jongeren?

Eigenlijk in heel Heerhugowaard op allerlei plekken. Ik merk wel dat winkelcentrum Middenwaard een populaire plek is, dat is de rode loper van Heerhugowaard voor de jongeren. Vooral tijdens koopavond is het er druk en kunnen de jongeren zichzelf laten zien. Het feit dat het overdekt is, helpt ook erg mee. Als het regent staan ze droog.

Kom je ook weleens in jongerencentrum Kompleks?

Zeker weten! Ik kom vaak op de woensdagavond in Kompleks als het café open is. In Kompleks ontmoet ik een andere groep jongeren dan bijvoorbeeld in Middenwaard. Zij zijn met andere dingen bezig; doen vrijwilligerswerk in Kompleks of zitten in een bandje. Die jongeren vind je niet zo snel op straat, maar ook zij hebben vragen waarbij ik ze kan helpen.

Met wat voor soort vragen komen jongeren bij jou?

Dat kan van alles en nog wat zijn. Over school, werk, relaties, maar ook weleens over drugsgebruik. Wanneer er meer hulp nodig is, verwijs ik naar onze netwerkpartners. Maar meestal hebben ze maar een beetje hulp van mij nodig om verder te komen.

Hoe krijg je de jongeren zover dat ze met jou in gesprek gaan?

Het begint eigenlijk gewoon met een praatje. Ik stel me voor en vraag wie ze zijn en wat ze zoal doen. Ik probeer een relatie op te bouwen, zodat ze mij vertrouwen. Het moet duidelijk worden dat als er wat is, ze bij mij terecht kunnen. Dat lukt gelukkig vaak. Wanneer zij zien dat ik wat voor ze kan betekenen, weten ze me de volgende keer weer te vinden.

Kun je een voorbeeld geven van jouw hulp aan een jongere?

Laatst kwam er een Syrische jongen bij me. Voordat hij als vluchteling naar Nederland kwam, was hij kapper in Syrië. Hij kwam bij mij, omdat hij graag hier weer wilde knippen. Samen hebben we een CV opgesteld en op basis daarvan heb ik hem kunnen introduceren bij een buurthuis in Alkmaar. Daar knipt hij nu gratis in ruil voor Nederlandse les. Terwijl hij de mensen knipt, leren zij hem Nederlandse woorden. Van beide kanten hebben ze er wat aan. Het is natuurlijk niet zijn eindpunt, maar ik heb hem wel op weg geholpen om weer wat met zijn vak te doen.

Krijg je vaak klachten over hangjongeren?

Hangjongeren zorgen weleens voor overlast, zoals rommel op straat of geluidsoverlast. Meestal hebben de jongeren niet door dat ze voor overlast zorgen en vaak durven omwonenden er niets over te zeggen. Ik ben dan de verbinder tussen beide partijen. Als ze met elkaar in gesprek gaan, is het vaak snel opgelost.

@Stadsnieuws HHW april 2019