Shannon@Stadsnieuws

Wie ben je en wat doe je bij MET?

Ik ben Shannon Beekman en ik werk bijna twee jaar bij MET. Samen met nog zes collega’s werk ik in Team 4 voor de wijken Zuidwijk, Huygenhoek, Butterhuizen en Stad van de Zon. Maar iedere inwoner kan bij mij terecht met een vraag.
Mijn specialisme bij MET is maatschappelijk werk. Dat houdt in dat ik inwoners help bij allerlei vragen op het gebied van zorg en welzijn. Voorbeelden van situaties waarbij ik kan helpen zijn echtscheidingen, schulden, administratie en het doen van aanvragen, zoals voor een uitkering, de voedselbank of Wmo. Mijn werkterrein is dus heel erg breed.

Hoe kom je met inwoners in contact?

Mensen nemen direct contact met mij op of ik krijg mensen doorverwezen van collega’s en partners. Ook leer ik veel mensen kennen door mijn rondes door de wijken. Een keer in de drie weken doen we dat met het hele team. Dan spreken we met buurtbewoners en verspreiden we teamkaarten met daarop onze contactgegevens. Via via krijgen we ook veel te horen. Zo kregen we laatst de tip om even te gaan kijken bij een huis waarvan de voordeur al een tijdlang begroeid was. We komen dan polshoogte nemen om te kijken of er iets aan de hand is.

Wat zijn veel voorkomende problemen?

Ik krijg vaak te maken met echtscheidingen. Daar komt veel bij kijken en daarbij kan ik als maatschappelijk werker helpen. Denk aan het vinden van een advocaat, het aanvragen van een uitkering of het zoeken naar nieuwe huisvesting.
Daarnaast help ik vaak bij Wmo-aanvragen. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet is erop gericht dat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat je actief kunt meedoen in de samenleving. Sommige mensen snappen niet of ze in aanmerking komen en hoe ze dat vervolgens voor zichzelf moeten regelen. Ook kunnen sommigen hun eigen situatie niet goed verwoorden om in aanmerking te kunnen komen. Dan help ik bij het formuleren van de hulpvraag. Ik ga dan met de cliënt in gesprek om duidelijk op papier te krijgen wat de hulpvraag is en om de aanvraag goed te kunnen doen. Soms blijkt er ook meer te spelen dan wat diegene in eerste instantie zelf zou opschrijven.

Wat vind je mooi aan je werk?

Het contact met mensen en dat je merkt dat je mensen verder kunt helpen. Ik vind het ook leuk dat ik bij de mensen thuis kom. Dan zie je veel meer van de situatie en begrijp je beter wat er allemaal speelt.

@Stadsnieuws HHW januari 2019