Marianne@Stadsnieuws

Wat doe je als aandachtsfunctionaris mantelzorgondersteuning?

"In de mantelzorgondersteuning komen veel dezelfde thema’s terug als bij het maatschappelijk werk. Ik heb hiervoor heel lang als mantelzorgconsulent gewerkt. Maar als maatschappelijk werker kun je mantelzorgers van dichterbij beter en breder ondersteunen. En je kunt problemen gemakkelijker signaleren.

En dat is hard nodig: mantelzorgers hebben geen gemakkelijke rol. Vaak zijn er geen grenzen aan de mantelzorg die je verleent. Tot wanneer moet je verder gaan? Onder de 'Wmo' is het de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar de valkuil is dan dat hulpverlening te laat wordt ingeschakeld. En dan komt het aan op de mantelzorgers. Ze proberen de boel draaiende te houden, en hebben vaak geen tijd om na te denken over waar die mantelzorg toe leidt.

In Heerhugowaard zijn zo’n 900 mantelzorgers bij ons bekend. Maar mensen weten zelf niet altijd of ze mantelzorger zijn. Zo ken ik een vrouw van 73 die activiteiten verzorgt voor een kennis van 83. Is zij daarmee mantelzorger? Wat mij betreft is de vraag dan: als jij niet meer komt, kan die persoon dan nog zelfstandig wonen? Als het antwoord nee is, dan ben je mantelzorger."

Waarvoor kunnen inwoners je benaderen?

"Wij hopen dat mensen onze hulp vinden en vragen. Als een mantelzorger denkt: ik loop tegen een grens aan, wat moet ik nou? Kan ik ergens terecht voor hulp? Heb ik hiervoor huishoudelijke hulp voor nodig of wijkverpleging? Daar kan ik mee helpen. Soms spelen er ook financiële, psychische of relatieproblemen. Dementie begint bijvoorbeeld geleidelijk, en dan is niet altijd duidelijk waarom je opeens zo veel ruzie hebt. Dan kan ik als maatschappelijk werker duidelijkheid bieden. Wat speelt er en over welke keuzes moet je nadenken?

Drie keer per jaar organiseren wij een mantelzorger-ontmoetingsgroep. Daar kunnen mantelzorgers van elkaar leren en verhalen delen. Ook buiten die ontmoetingsgroepen biedt MET gevraagd en ongevraagd advies. Jonge mantelzorgers kunnen contact opnemen met mijn collega Linda Munster. Mantelzorgers kunnen zich abonneren op de nieuwsbrief, met korte berichtjes om de mantelzorger thuis te ondersteunen en/of de zorg te delen met anderen, En deze week zijn er allerlei activiteiten voor mantelzorgers in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Veel mantelzorgers kijken daar echt naar uit."

Wat vind je zo mooi aan je werk?

"Het is misschien een cliché, maar de mensen geven zo veel terug. Ze zeggen vaak tegen mij: ik heb er zoveel aan gehad."

@Stadsnieuws HHW nov 2019