Liesbeth@Stadsnieuws


Wie ben je?

Ik ben Liesbeth Swen. Ik ben zakelijk beheerder van jongerencentrum Kompleks. Kompleks is sinds 1987 het jongerencentrum van Heerhugowaard. Het is een plek waar van alles te doen is voor en door jongeren. Het wordt gedraaid door vrijwilligers en beschikt over verschillende ruimtes: een zaal, een café en twee oefenruimtes.

Wat houdt ‘voor en door jongeren’ precies in?

Alles wat wij hier organiseren is bedoeld voor jongeren en de jongeren bepalen zelf wat dat is. Zij mogen hier dus zelf van alles organiseren; iedereen is welkom met plannen en ideeën. Zo organiseren we met elkaar allerlei leuke evenementen, zoals feesten en avonden met bandjes, hiphoppers of dj’s.
Jongeren kunnen hier ook aan de gang als vrijwilliger, zoals bij de bar of bij de entree. Als vrijwilliger mag je gratis naar binnen en naar leuke vrijwilligersfeesten, zoals onze zomerbarbecue. Maar als je gewoon als bezoeker even lekker wil kletsen of relaxen, ben je hier ook van harte welkom. Kompleks is er voor iedereen!

Hoe ondersteun je de jongeren?

Een idee is een goed begin, maar het moet natuurlijk ook uiteindelijk een leuk evenement worden. Ik houd het budget in de gaten en ik regel van alles om het mogelijk te maken, zoals geluid en techniek, beveiliging en de nodige inzet van onze vrijwilligers. Uiteraard is de promotie ook belangrijk, anders komen er geen bezoekers op af.

Op welke manier ben je verbonden met het welzijnswerk van MET?

Ik werk nauw samen met het ambulant jongerenwerk van MET. Ik zit hier dicht op de jongeren en als er iets aan de hand is met iemand, kan ik met hem of haar in gesprek en desnoods een collega van MET inschakelen. De jongerenwerkers van MET zijn ook vaak in Kompleks te vinden om bij te praten en met elkaar te vergaderen.

Wat vind je zo leuk aan je werk?

Het is ontzettend leuk om met jongeren te werken. Ik vind het mooi om te zien dat zij, met een beetje hulp van mij, zich verder ontwikkelen. Het is ook nooit saai; de jongerencultuur verandert snel en je beweegt daarin mee. Daarnaast heb ik op het gebied van livemuziek veel gezien en meegemaakt: sommige artiesten die hier begonnen zijn, zijn erg succesvol geworden. Niet voor niets werk ik al 20 jaar bij Kompleks.

@Stadsnieuws HHW maart 2019