Liesbeth@Stadsnieuws

Liesbeth Leegwater 

Wie ben je en wat doe je bij MET?

Ik ben Liesbeth Leegwater en ik ben in 2015 begonnen bij MET. Ik ben opbouwwerker en aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld. Daarnaast coördineer ik het Platform Vrijwilligers Welzijn en Zorg en ondersteun ik de vrijwilligers van ons VrijwilligersPunt.

Wat doe je als opbouwwerker?

Ik richt mij op de leefbaarheid en maatschappelijke inzet in de wijken. Ik ondersteun initiatieven hiervoor, maar ondersteun ook de bewoners bij het organiseren van sociale activiteiten. Door die activiteiten leren inwoners elkaar beter kennen en kunnen ze meer gebruikmaken van elkaar. Een wijk kan zo een stuk socialer worden.
Een voorbeeld van mijn werk is het ondersteunen van inwoners die een buitenspeeldag willen organiseren. Sommigen weten even niet hoe ze dat moeten doen, waaraan ze moeten voldoen of waar ze eventueel extra geld kunnen aanvragen. Voor dat soort organisatiezaken kunnen zij bij mij terecht. Ik ben dus een echte verbinder. Niet alleen tussen mensen, maar ook tussen mensen en organisaties en tussen verschillende organisaties.

Hoe kom je met de inwoners in contact?

Als opbouwwerker ben je vaak in de wijken te vinden. Daar ben je continu met inwoners in gesprek. Ook spelen collega’s hulpvragen door of nemen inwoners zelf rechtstreeks contact met mij op.

Wat doe je als aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld?

Soms hebben we bij hulpvragen in ons werk te maken met kindermishandeling en huiselijk geweld. Wij richten ons dan uiteraard op het creëren van een veilige situatie. Ik zorg dat mijn collega’s training en advies krijgen op dit gebied, zodat zij op een goede manier ervoor kunnen zorgen dat de inwoners in kwestie weer snel in een veilige situatie verkeren.

Wat is het VrijwilligersPunt?

Bij het VrijwilligersPunt kunnen inwoners terecht voor informatie en advies over de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk en de beschikbare vacatures bij Heerhugowaardse organisaties. Het VrijwilligersPunt is te vinden op Het Sociaalplein in het gemeentehuis, maar je kunt ook informatie en vacatures vinden op de website www.metelkaarinhhw.nl.

Herkennen inwoners jou als medewerker van MET?

Jazeker! Dat komt omdat ik vaak door Heerhugowaard fiets, van de ene afspraak naar de andere. Dan ga je door de verschillende wijken en spreken mensen mij aan. Ik ontmoet ook veel mensen in de verschillende wijkcentra en in het gemeentehuis.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Elke dag is anders. ’s Ochtends weet ik vaak niet of de dag loopt als deze gepland staat. Het is ontzettend divers en dankbaar werk. Het ene moment zit ik bij een tachtigjarige op de thee, het andere moment ben ik iemand van mijn eigen leeftijd aan het helpen. Het doel van mijn werk is mensen weer op de goede weg krijgen en dat maakt mijn werk zo mooi!

@Stadsnieuws HHW februari 2019