Kees@Stadsnieuws

 

Wat doe je als opbouwwerker?

"Als opbouwwerker verbind ik mensen en organisaties in de wijk met elkaar. Ik richt mij binnen het team vooral op de Rivierenwijk en de Oostertocht. De Rivierenwijk is een mooie wijk, maar er zijn weinig voorzieningen. Er is een school en de Vomar, maar geen buurthuis bijvoorbeeld. Daarnaast is het een gemêleerde wijk. Als je dan iets meer van elkaars achtergrond weet, krijg je meer begrip voor elkaar. Het is belangrijk dat bewoners elkaar leren kennen, want onbekend maakt onbemind.

Daarom hebben wij anderhalf jaar geleden verschillende bewoners gevraagd of zij iets voor de Rivierenwijk willen betekenen. Op die nieuwe bewonersgroep, Samen Rivierenwijk, ben ik echt trots. Zij hebben bijvoorbeeld een opschoonactie georganiseerd waarin zo’n veertig bewoners hielpen zwerfvuil uit de wijk te halen. Daarnaast hebben ze Groen Samen Doen georganiseerd: met onder andere een plantjesmarkt waar mensen een bloempot konden meenemen en gratis vullen met plantjes. Er was een imker die vertelde over de bijen en natuurorganisatie IVN ging vogelhuisjes maken met de kinderen. De bewoners doen het zelf, maar wij geven hen een steuntje in de rug."

Voor de vrijwilligers en mantelzorgers organiseerde je laatst nog Vrijwilligers Bedankt. Hoe is dat verlopen?

"We kregen hele enthousiaste reacties van de deelnemers die we in het zonnetje hebben gezet. Bijna alle activiteiten waren volgeboekt. Veel ondernemers die het mogelijk hebben gemaakt, willen volgend jaar weer meedoen. Als maatschappelijk betrokken ondernemers dit trouwens lezen: laat het vooral weten als je ook een leuke activiteit voor vrijwilligers en mantelzorgers kunt aanbieden. Dit jaar waren veel van de vrijwilligers actief voor maatschappelijke organisaties. Maar er zijn natuurlijk ook veel vrijwilligers actief voor sportverenigingen en kerken. Volgend jaar willen we die ook meer bereiken."

En wat doe je voor de ouderen in Heerhugowaard?

"Er zijn veel mensen die thuis zitten en zich eenzaam voelen. Veel ouderen vinden de zondag bijvoorbeeld een lastige dag om door te komen. Ze hebben geen netwerk en zijn niet in staat om het initiatief te nemen dit weer op te bouwen. Dan probeer ik die eenzame persoon aan iemand anders te koppelen die ook meer contact wil. Zo sprak ik een mevrouw die al drie maanden binnen zat. Via de contacten die MET heeft in de buurt, zijn vrijwilligers gevonden die haar regelmatig willen bezoeken om een uurtje te wandelen."

Wat vind je zo mooi aan je werk?

"Ik vind het enthousiasme van betrokken bewoners erg mooi. Wij van MET zijn verbinders: we zijn altijd in gesprek. Elke dag kom ik nieuwe mensen tegen met wie ik mooie dingen kan opbouwen. Met veel kleine stapjes kun je in dit werk een enorm verschil betekenen: samen met anderen zorgen dat iemands welbevinden iets beter wordt. Bewoners van de Rivierenwijk kunnen activiteiten volgen via de Facebookpagina Samen Rivierenwijk. Vier keer per jaar ontvangen zij ook een papieren nieuwsbrief."