Hanneke@Stadsnieuws

 

Wat doe je als maatschappelijk werker?

"Ik begeleid mensen kortdurend bij verschillende problemen zoals scheidingen, de financiële situatie, verslaving of rond de opvoeding van kinderen. Soms willen mensen in eerste instantie geen hulp en stapelen de problemen zich op. Mensen denken vaak dat hulpverleners er alleen zijn voor zeer zware gevallen of niets kunnen doen. Gelukkig zijn wij als MET erg laagdrempelig en kunnen wij dus eerder in gesprek gaan met mensen."

Hoe stapelen die problemen zich zo op?

"In het geval van schulden is het bijvoorbeeld gemakkelijk om een brief op een stapel uit het zicht te leggen en de stap om hulp te zoeken voelt vaak groot. Als dat niet gebeurt kunnen er andere problemen bij komen kijken. Als een relatie stukloopt, heeft dat weer gevolgen voor de kinderen. Daarom is het goed om op tijd om hulp te vragen. Laatst zei een cliënt: "Had ik geweten dat dit gesprek met jou zo zou gaan, dan had ik niet zo lang gewacht met hulp zoeken."

Naast maatschappelijk werker ben je ook cliëntondersteuner. Wat doe je in die rol?

"Ik ondersteun mensen die wat extra's nodig hebben voor een langere periode, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of met een burnout thuis zitten. Ik bekijk samen wat je dan nodig hebt en wat er mogelijk is. Kun je bijvoorbeeld nog gedeeltelijk werken of een andere dagbesteding vinden? Is er ambulante ondersteuning nodig? Straks ga ik met een cliënt naar een gesprek over de Wia (een uitkering voor mensen die door ziekte niet of minder kunnen werken, red.)."

Jouw aandachtsgebied is daarnaast autisme. Wat kan jij voor mensen met autisme betekenen?

"Ik weet wat voor impact autisme heeft op iemands dagelijks leven. Wanneer een collega een cliënt met autisme heeft, kan ik bijvoorbeeld meegaan op huisbezoek. Het gesprek verloopt meestal net iets anders. Je moet erg duidelijk zijn. Zo had een cliënt tien verschillende baantjes gehad maar kon hij niet één baan houden. Toen zei ik: "We moeten de koe bij de hoorns vatten." Hij keek verbaasd op omdat hij het spreekwoord letterlijk nam. Op die manier houden mensen met autisme mij scherp op de dingen die ik zeg."

Je vertelt erg enthousiast over je werk. Wat maakt het zo mooi om te doen voor jou?

"Het is laagdrempelig en ik spreek veel verschillende mensen met ieder een eigen verhaal. Daarnaast heb ik veel vrijheid in mijn werk en kan ik veel buiten zijn. Ook zijn de contacten met andere hulpverleners interessant: daar leer ik heel veel van. Soms zie ik een casus waarvan ik denk: wat is dit? En dan lukt het toch om de situatie te verbeteren. Als ik kan helpen om iemands leven weer op de rit te krijgen, is dat erg mooi."