Eva@Stadsnieuws

Wie ben je en wat doe je bij MET?

Ik ben Eva Tromp en ik werk sinds 2015 bij MET als sociaal werker. Ik heb drie soorten werkzaamheden. Ten eerste coördineer ik het project Samenspel, ten tweede ben ik jongerencoach en tenslotte voer ik ook diagnostisch onderzoek uit.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is Samenspel?

Samenspel is een gezellige en leerzame speelochtend voor dreumesen en hun ouders. Van maandag tot en met donderdag worden de ochtenden georganiseerd, verspreid over vier verschillende locaties in Heerhugowaard. Mijn collega Funda Koksal staat echt op de groepen en ik houd me bezig met de coördinatie, zoals de intakegesprekken met de ouders. Samenspel is vooral bedoeld om kinderen voor te bereiden op de peuterspeelzaal en om hun ouders andere ouders te laten ontmoeten.

En wat doe je als jongerencoach?

Als jongerencoach begeleid ik een-op-een jongeren met allerlei soorten vragen. Dit doe ik samen met mijn collega Eren Aydogan. Hij houdt zich meer met de jongeren op straat bezig, terwijl ik me meer bezighoud met jongeren met een beperking, zoals een depressie, autisme of een verstandelijke beperking. Zij komen bijvoorbeeld bij mij voor hulp bij het vinden van een geschikte opleiding of baan. Maar er ook komen ook jongeren bij mij die even niet zo lekker in hun vel zitten. Dan luister ik naar ze en geef ze advies, zodat ze zich weer beter gaan voelen.

Wat is jouw kracht als jongerencoach?

Ik denk dat ik makkelijk aansluiting kan vinden bij jongeren. Ik ben zelf nog jong en daarnaast heb ik vanuit mijn studie orthopedagogiek de juiste kennis in huis om jongeren te helpen bij allerlei soorten vragen.

Wat houdt jouw diagnostisch onderzoek bij MET precies in?

Omdat ik afgestudeerd ben als orthopedagoog mag ik bij onze cliënten intelligentieonderzoek doen. Een intelligentietest is bijvoorbeeld nodig bij het aanvragen van begeleid wonen. Mijn MET-collega’s roepen mijn hulp vaak genoeg in. Zo werd ik laatst nog ingevlogen bij een cliënt die ondersteuning nodig had op het gebied van zijn financiën. De uitslag van zijn intelligentietest was voor hem heel erg verhelderend: eindelijk wist hij waarom hij telkens weer tegen bepaalde zaken aanliep en wat hij moest doen om het aan te pakken.

Wat vind je zo mooi aan je werk?

Ik vind het mooi dat ik mensen in hun kracht kan zetten. In de tijd dat ik met ze meeloop probeer ik ze succeservaringen te laten ervaren. Op die manier kruipen ze steeds meer uit hun schulp. Meestal pakken ze daarna zaken meer zelfstandig aan. Ik heb ze dan echt verder geholpen en dat is mooi om mee te maken!

@Stadnieuws HHW juni 2019