Brigitte@Stadsnieuws

 

Wat doe je als sociaal raadsvrouw?

"Ik help inwoners met wet en regelgeving op sociaaljuridisch gebied. Dat kan gaan om belastingen, toeslagen, consumentenzaken, schulden, uitkeringen, werk, huurrecht, personen- en familierecht. Iemand komt bijvoorbeeld binnen op het wijkkantoor met een brief waarin staat dat hij morgen zijn huis uit moet. Dan neem ik contact op met de deurwaarder, om dat te voorkomen. Heeft de huurder nog een inkomen, dan kan er iets geregeld worden? Zo nee, dan moet hierin eerst iets geregeld worden. Als wij vanuit MET een schuldeiser bellen, geeft dat het vertrouwen dat er stappen worden gezet om te betalen. En dan stellen schuldeisers zich meestal coulanter op."

Daarnaast help je inwoners ook met hun belastingaangifte?

"Dat doen wij voor de minder- en onvermogenden. Ik merk dat zodra de blauwe enveloppen binnenkomen veel mensen in de stress schieten. Daarom organiseert MET vanaf maart bijeenkomsten in de bibliotheek waar mensen collectief hun aangifte kunnen doen en vragen kunnen stellen. Je kunt je aanmelden via het algemene MET telefoonnummer 088-8876900. Als je je DigiD en jaaropgave bij je hebt, is het meestal niet zo moeilijk. Veel naheffingen ontstaan door vrij eenvoudige dingen. Bijvoorbeeld als je voor twee banen loonheffingskorting hebt. Dat kan maar bij één werkgever dus zorg ervoor dat je die aftrek krijgt waar je het meeste verdient."

Wat vind je zo mooi aan je werk?

"Ik vind het leuk om juridische wirwartaal te vertalen naar jip-en-janneketaal. Zo laat ik mensen zien hoe je dat probleem zelf kunt oplossen, of hoe het juridisch in elkaar steekt. In mijn werk als sociaal raadsvrouw ben ik echt benieuwd naar de uitkomst van een casus."

En dat is ook waarom je goed bent in wat je doet?

"Ik heb veel geduld: en heb een lange adem. Het maakt mij niet uit als een procedure maanden duurt. Het gaat mij om het resultaat dat telt."